Hempas murid hingga patah kaki, guru KAFA ditahan, Tak Sangka ini hukvman yang akan dikenakan

Sejak semalam, tular di media sosial beberapa keping gambar menyaksikan keadaan seorang kanak-kanak terbaring dalam keadaan kakinya bersimen.

Khabar memaklumkan dia dihempas seorang guru lelaki disekolahnya.

Guru KAFA ditahan reman

Ekoran kejadian tersebut, polis telah menahan reman guru terbabit selama tiga hari berhubung kejadian menimpa seorang murid berusia sembilan tahun.

Perintah tahanan reman dikeluarkan Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu, Rabiatul Adawiyyah Che Khalid terhadap lelaki berusia 37 tahun itu mengikut Seksyen 325 Kanun Keseksaan.

Orang yang mengalami sakit lutut dan pinggul mesti membaca ini!

Murid patah kaki

Suspek ditahan pada pagi Jumaat, selepas mangsa mendakwa dihempas suspek hingga mengalami patah kaki dalam kejadian di sekolah di Daerah Marang pada 6 Julai lalu.

 

Kejadian menimpa mangsa disedari ibunya, kira-kira jam 5 petang pada hari sama selepas anaknya mengadu kaki sakit.

SUMBER:

Sinar Harian (Norhaspida Yatim)

Seorang murid lelaki didapati mengalami kecederaan patah kaki selepas didakwa menjadi mangsa amarah seorang guru

MURID CEDERA | Guru KAFA Didakwa Hempas Murid Hingga Patah Kaki

Seorang guru Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA), di sebuah sekolah di Marang, Terengganu, didakwa bertindak di luar batasan sehingga menyebabkan kaki kanan seorang murid lelaki, berusia 9 tahun, patah.

Kejadian dipercayai berlaku 6 Julai lalu, selepas murid itu dihempas ke kerusi tempat duduknya, gara-gara lambat mengambil Al-Quran.

Sumber: Buletin TV3

Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA) dalam kejadian di sebuah sekolah di Marang.

Menerusi laporan dari Berita Harian, kejadian yang menimpa kanak-kanak berusia 9 tahun itu dipercayai berlaku pada 6 Julai lalu ketika berada di sekolah berkenaan.

Guru angkat dan hempas di atas kerusi
Menurut sumber, kecederaan yang dialami kanak-kanak berkenaan mulai disedari ibunya kira-kira jam 5 petang selepas mangsa mengadu sakit di bahagian kaki.

“Mangsa memaklumkan guru itu mengangkat dan menghempasnya di atas kerusi sehingga kaki kanannya sakit.
“Guru dikatakan bertindak demikian kerana tidak berpuas hati dengan perlakuan mangsa ketika berada dalam kelas.
“Mangsa kemudian dibawa ke sebuah klinik untuk rawatan sebelum disahkan patah kaki kanan dan satu laporan polis dibuat pada Jumaat lalu untuk tindakan lanjut,” katanya.


Dalam pada itu, Ketua Polis Daerah Marang, Deputi Superintendan Mohd Zain Mat Dris ketika dihubungi telah mengesahkan bahawa ada menerima laporan berhubung kejadian tersebut.

Menurut beliau, siasatan lanjut sedang dijalankan mengikut Seksyen 325 Kanun Keseksaan.

Seorang guru Kelas Agama dan Fardu Ain (KAFA), di sebuah sekolah di Marang, Terengganu, didakwa bertindak di luar batasan sehingga menyebabkan kaki kanan seorang murid lelaki, berusia 9 tahun, patah.

Kejadian dipercayai berlaku 6 Julai lalu, selepas murid itu dihempas ke kerusi tempat duduknya, gara-gara lambat mengambil Al-Quran.

Menurut laporan Buletin TV3, mangksa diangkat oleh guru berkenaan sebelum dihempas di tempat duduknya dalam keadaan kesakitan. Akibat tindakan itu, mangsa menangis dan mengadu kesakitan tetapi tidak dihiraukan.

Apa yang menyedihkan adalah sehingga jam 6 petang, mangsa tidak dapat berjalan dan dia dihantar ke rumah. Ibu bapa mangsa kemudiannya membawa mangsa ke klinik swasta bagi mendapatkan rawatan. Pegawai perubatan di klinik berkenaan mengesahkan bahawa mangsa mengalami kaki patah sebelum dirujuk ke hospital.

Setelah perkara ini telah dimaklumkan ramai dan pihak sekolah, mereka tampil ke rumah mangsa dan memohon maaf supaya ibu bapa mangsa tidak membuat laporan polis. Bukan itu sahaja, pihak sekolah juga meminjamkan kerusi roda dan memberi bantuan wang sebanyak RM300.

Video

Sumber: Berita Harian (Zatul Iffah Zolkiply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *