“Dia macam abang saya.. Dia ada cakap masa…” lebih 40 tahun berkawan M Nasir dedah sikap sebenar Bob Lokman..

KOTA BHARU – Jenazah penulis lirik, pelakon dan pelawak, Bob Lokman atau Mohd Hakim Lokman selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Pulau Bunut, Kubang Kerian di sini, 9.30 malam Jumaat.Terdahulu jenazah dibawa ke Hospital Universiti Sains Malaysia (USM) Kubang Kerian untuk dimandi dan dikafankan sementara solat jenazah disempurnakan di Masjid Kampung Pulau Hilir, Kubang Kerian.

 

Lebih 100 keluarga, kenalan dan rakan artis yang hadir termasuklah Datuk M Nasir dan Datin Marlia Musa.Sementara itu, M Nasir berkata, beberapa bulan sebelum itu beliau sempat menziarahi Bob yang masih lagi sihat.Menurutnya, mereka bertemu buat kali pertama pada 1980-an sebelum Bob bersama kumpulan Wings sebagai pengurus dan menganggap hubungan antara mereka berdua bagaikan adik-beradik.

Mengulas lanjut M Nasir berkata, beberapa tahun kemudian, mereka bertemu semula dan Bob masih bersama kumpulan Wings dan sejak itu hubungannya terus rapat.“Bob mempunyai pendirian dan setiap lirik dan seni kata mempunyai keunikan kerana dia berfikiran tersendiri dan kebanyakan lagu ciptaannya juga menjadi siulan ramai,” katanya.

 

Bagi Marlia, beliau mengakui Bob adalah telangkai yang memperkenalkan beliau hingga mendirikan rumah tangga dengan M Nasir.“Saya kenal dengan Bob sebelum saya berkahwin sudah menganggapnya sebagai abang kami dan pernah menziarahi beliau semasa sakit.

Saya kagum melihat beliau melawan sakit. Kali terakhir kami berjumpa, Bob masih lagi ceria dan sempat membuat lawak,” katanya.Bob Lokman, 58, meninggal dunia di kediamannya di Kubang Kerian di sini kira-kira 3 petang tadi dipercayai akibat komplikasi jantung. – Bernama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *